Srbsko: O prezidentovi rozhodne zrejme až druhé kolo volieb

10.04.2012 Celý región

Belehrad 10. apríla (TASR) - Mimoriadne vyrovnaný súboj favorizovaných kandidátov, Borisa Tadiča a Tomislava Nikoliča, v srbských preziedentských voľbách 6. mája, naznačujú výsledky prieskumu verejnej mienky agentúry Faktor plus, o ktorom dnes informujú tamojšie médiá.

Podľa nich by doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča podporilo aktuálne 35,8 percenta voličov, jeho hlavného a zrejme jediného vážnejšieho súpera Tomislava Nikoliča iba o jednu desatinu percenta občanov menej. Všetci doteraz známi ďalší kandidáti nasledujú s veľkým bodovým odstupom.

Je viac ako pravdepodobné, že o budúcom prezidentovi Srbska sa rozhodne až v druhom kole, v súboji dvoch najúspešnejších kandidátov z prvého kola. V tom je totiž potrebný na úspech zisk nadpolovičnej väčšiny hlasov, s čím nemôže reálne rátať žiadny z kandidátov.

V parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia v Srbsku v rovnakom čase, naďalej jasne vedie Nikoličova Srbská pokroková strana (SNS) s 33,4 percentami preferencií pred Tadičovou Demokratickou stranou (DS) s viac ako 29 percentami. Socialisti ministra vnútra Ivicu Dačiča môžu aktuálne rátať s podporou viac ako 11 percent voličov. Do parlamentu by sa podľa prieskumu verejnej mienky mohli dostať ešte proeurópska Liberálnodemokratická strana (LDP), ultranacionalistická Srbská radikálna strana (SRS) a nacionálnekonzervatívna Demokratická strana Srbska (DSS), ktoré by mohli získať podobne okolo šiestich percent hlasov.

Zdroj: APA
 

Vyberte región